در ادامه به بررسی تفاوت EMMC با UFS میپردازیم. دستگاه های تلفن همراه از نظر سرعت و عملکرد راه حل های ذخیره سازی راه طولانی را طی کرده اند. تاکنون، تلفنهای هوشمند و تبلتها معمولاً از EMMC برای ذخیرهسازی دادهها استفاده میکردند. اما اگر اخیراً به مدلهای پریمیوم سازندگان گوشیهای هوشمند نگاه کنیم، مطمئناً قبلاً با اصطلاح UFS (حافظه فلش جهانی) برخورد کردهاید. یو اف اس را به عنوان استاندارد ذخیره سازی آینده در نظر میگیریم و در ژانویه 2020 نسخه UFS 3.1 منتشر شد.
UFS دقیقا چیست؟
UFS یا Universal Flash Storage یک مشخصات ذخیره سازی فلش برای دوربین های دیجیتال، تلفن های همراه و سایر لوازم الکترونیکی مصرفی، خودروها و دستگاه های اتوماسیون صنعتی شناخته است. ایده اصلی UFS ارائه فلش مموری با سرعت انتقال Data بالا، قابلیت اطمینان بالا و مصرف انرژی کم است. استاندارد UFS توسط انجمن فناوری JEDEC مدیریت و توسعه میشود.
عملکرد UFS مبتنی بر مزایای عملکرد رابط SATA است. که در رایانههای شخصی استفاده میشود، همراه با مصرف انرژی کم eMMC با فلاش بهینه میشود. هدف UFS با عملکردهای خود، مصرف کم انرژی eMMC که با فلاش بهینه میشود و مزایای عملکرد رابط SATA مورد استفاده در رایانه های شخصی است. برخلاف استاندارد ذخیره سازی قبلی eMMC، UFS نیز بر اساس مدل معماری SCSI است. و از صف فرمان SCSI Tagged پشتیبانی می کند که به سیستم عامل اجازه می دهد چندین درخواست را به حافظه ارسال کند.
هدف استاندارد UFS ترکیب بالاترین عملکرد با بالاترین کیفیت و ارائه تجربه کاربری بهتر به مصرف کنندگان است. این فلش مموری نسل بعدی پاسخ بسیار سریعتری را در ورودی و خروجی data ارائه میدهد. که در نتیجه انتقال فایل سریعتر، بوت شدن سریعتر و کپی کردن دادهها بسیار سریعتر میشود.
بنابراین UFS به کاربران قول چندوظیفهای یکپارچه را میدهد و به آنها اجازه میدهد ویدیوهای با کیفیت بالا را تماشا کنند، بازیهای با پهنای باند بالا را انجام دهند و چندین فرآیند را در پسزمینه به طور همزمان اجرا کنند، همگی بدون هیچ وقفهای در عملکرد. این موضوع برای کاربردهای خودرویی نیز صادق است، جایی که پهنای باند حافظه به دلیل افزایش تعداد دوربینها و سنسورها به یک عامل محدودکننده تبدیل میشود.
EMMC چیست؟
این یک نوع ذخیره سازی فلش غیر فرار است. که به دلیل فرم فشرده قابلیت اعتماد و مقرون به صرفه بودن، راه خود را در طیف گسترده ای از سوگیری های الکترونیکی ایجاد میکند. برخلاف هارد دیسکهای سنتی با راهرو متحرک، ذخیرهسازی eMMC حالت جامد دارد، به این معنی که هیچ عامل مکانیکی ندارد و آن را بادوام تر و مؤثرتر میکند.
ویژگی های زخیره سازی EMMC
طبیعت بستر:
همانطور که از نام آن پیداست، ذخیره سازی eMMC مستقیماً روی مادربرد دستگاه قرار می گیرد. این ادغام تضمین میکند که فضای تازه را مجذوب نمیکند. و آن را برای سوگیریهای باریک و فشرده مانند گوشیهای هوشمند و تبلتها ایدهآل میکند.
فلش مموری:
فناوری ذخیره سازی eMMC به فناوری حافظه فلش NAND متکی است، همان نوع مورد استفاده در درایوهای USB و درایوهای حالت جامد (SSD). این نوع حافظه فرار نیست، به این معنی که در واقع زمانی که دستگاه خاموش است، Data ها را حفظ می کند.
نصب شده در کنترلر:
ذخیره سازی eMMC شامل یک تنظیم کننده بستر است. که عملیات reading and writing Data ها را مدیریت می کند. این تنظیم کننده وظایفی مانند ساییدگی و پارگی (توزیع نابرابر داده ها در سلول های حافظه)، تصحیح خطا، و جمع آوری ضایعات (بازیابی فضای مجذوب شده توسط داده های حذف شده) را بر عهده دارد.
کارایی:
در حالی که ذخیره سازی eMMC سریعتر از هارد دیسک های چرخان سنتی است، اما نسبت به گزینه های ذخیره سازی فلش NAND پیشرفته تر مانند SSD ها کندتر است. با این حال، به طور کلی برای کارهای محاسباتی روزمره، مانند مرور وب، ارسال، و چندوظیفه سبک کافی است.
محدوده ظرفیت:
فضای ذخیره سازی eMMC در ظرفیت های رنگارنگی عرضه می شود که به طور کلی از 16 گیگابایت تا 256 گیگابایت متغیر است، اگرچه ظرفیت های بزرگتر وجود دارد. انتخاب ظرفیت بستگی به کاربری مورد نظر و قیمت دستگاه دارد.
تداوم:
ذخیره سازی eMMC به خوبی بادوام است، اما تعداد چرخه های نوشتن محدودی در مقایسه با SSD دارد. با گذشت زمان، با نوشتن و لغو دادهها، سلولهای ذخیرهسازی میتوانند تخریب شوند و به طور بالقوه منجر به کاهش عملکرد و در نهایت خرابی شوند. با این حال، برای تمام لوازم الکترونیکی مصرفی، این فرسودگی و پارگی معمولاً در طول عمر دستگاه نگران کننده نیست.
مقرون به صرفه:
یکی از مزایای مهم ذخیره سازی eMMC مقرون به صرفه بودن آن است. این یک نتیجه مقرونبهصرفه برای تولیدکنندگان است، و به آنها اجازه میدهد تا تعصبات را در قیمتهای رنگارنگ برای تغذیه طیف وسیعی از مصرفکنندگان ارائه دهند.
بیشتر بخوانید: دامپ چیست؟
در مقایسه UFS و eMMC
استاندارد UFS 3.1 بهبود عملکرد قابل توجهی را نسبت به استاندارد ذخیره سازی قبلی eMMC (کنترل کننده چند رسانه ای تعبیه شده) ارائه می دهد.
UFS یک رابط سریال LVDS (سیگنالینگ دیفرانسیل ولتاژ پایین) با مسیرهای reading and writing جداگانه دارد. در حالی که eMMC یک رابط نیمه دوطرفه دارد که فقط خواندن یا نوشتن را میتواند انجام دهد. UFS یک رابط تمام دوبلکس دارد که امکان خواندن و نوشتن همزمان را فراهم میکند .
علاوه بر این، UFS همچنین دارای یک صف فرمان (CQ) است که به طور موثر دستور اجرای تمام عملیات و یا دستورات را می دهد. این بدان معنی است که می توان چندین دستور را به طور همزمان اجرا کرد و ترتیب کارها را می توان تغییر داد و بر اساس آن اولویت بندی کرد.
از آنجایی که eMMC هیچ CQ ندارد، باید قبل از رفتن به کار بعدی منتظر تکمیل فرآیند باشد.